dinsdag 23 november 2010

Hoe vind ik een woning - deel 1

Ja, dit wordt een post met louter open deuren. Maar als ik wat reacties erop na lees die wij ontvangen op www.houselink.nl, dan lijkt het erop dat er nog wel iets uit te leggen valt.

Wat werkt niet (en hier zijn de eerste open deuren...)? De volgende reacties op woningen zijn waarschijnlijk niet beantwoord (en ja, ik meld de gehele tekst die aan de verhuurder is gestuurd):

'ik wil deze woning'

'deze woning wil ik wel huren, maar voor 350 Euro' (stond te huur voor 600 Euro)

'bel mij maar even over deze woning'

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Verhuurders krijgen - zeker op goed geprijsde huurwoningen - meer dan genoeg reacties van (mogelijk) geïnteresseerde woningzoekenden. Daarnaast wil een verhuurder de woning met zo min mogelijk inspanning verhuren aan een huurder waar zo min mogelijk overlast van valt te verwachten.

Ok, dit betekent dus het volgende:
  • schets een beeld van jezelf (werk, gezinssituatie, etc.);
  • geef aan waarom jij niet voor overlast zult zorgen;
  • geef vooral ook aan als je geen huisdieren hebt;
  • stuur een reactie via Houselink, verhuurders weten namelijk dat vanaf Houselink alleen serieuze woningzoekenden contact opnemen, aangezien zij al een klein bedrag hebben betaald voor toegang tot het aanbod;
  • en last but not least, bel de verhuurder als het telefoonnummer bij de advertentie staat vermeld! Er bestaat een gerede kans dat je e-mail niet eens gelezen gaat worden.
Ben je echt serieus op zoen naar een huurwoning? Volg het nieuwe aanbod dan elke dag en reageer direct per telefoon. Grote kans dat je binnen een maand een woning hebt gevonden!

dinsdag 26 oktober 2010

Huisbewaring Amsterdam: tijdelijk andermans huis bewonen

Op het huis passen van een ander die voor langere tijd afwezig is kan voor beide partijen een goede oplossing zijn. Het is wel van belang de huisbewaring van tevoren goed te regelen. De hoofdbewoner mag zijn/haar woning niet zonder toestemming van de verhuurder en de gemeente in gebruik geven.

Onder huisbewaring wordt verstaan het  tijdelijk in gebruik geven en nemen van woonruimte, bij  afwezigheid van de huurder(s). Huisbewaring kan worden toegestaan voor een periode van minimaal drie maanden en maximaal één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van nog een jaar. (behalve bij proefsamenwonen en remigratie, dan is verlening niet mogelijk) De totale duur van twee jaar mag niet worden overschreden. Duurt de huisbewaring korter dan drie maanden? Dan hoeft u geen toesteming te vragen.

Huisbewaring bij (voorgenomen) samenwoning is bedoeld voor iemand die gaat (proef)samenwonen met iemand die al over een zelfstandige woning beschikt. De toegestane periode is maximaal één jaar en kan niet worden verlengd.

Let op:
  • vraag altijd toestemming aan voordat de bewoner vertrekt. Het is niet mogelijk om achteraf een aanvraag in te dienen. Als de hoofdbewoner al elders verblijft en de woning zonder toestemming in gebruik heeft gegeven, kan de gemeente of de verhuurder overgaan tot ontruiming.
  • bij een verblijf in het buitenland voor 8 maanden of langer is men verplicht zich uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De verhuizing naar het buitenland kan online (www.loket.amsterdam.nl/loket/centralestad/product/41154) via Loket Amsterdam (www.loket.amsterdam.nl) of persoonlijk of schriftelijk bij de afdeling burgerzaken van een stadsdeel worden aangegeven.
  • de huisbewaarder die gedurende een periode van twee maanden of langer op een woning past, is verplicht zich op dat adres in te schrijven. 
Huisbewaring wordt vanaf 1 januari 2010 ook toegestaan bij het tijdelijk buiten de regio woonachtig moeten zijn in verband met werk of studie en bij voorgenomen samenwoning. 

Informatie voor de eigenaar:
Elke woning die door een ander wordt bewoond dan de eigenaar merkt de gemeente aan als een huurwoning. Wanneer een eigenaar een woning (tijdelijk) in gebruik geeft aan een ander moet dat worden gemeld bij de gemeente. Dit is alleen nodig voor woningen waarvoor een huisvestingsvergunning is vereist. Een huisvestingsvergunning is vereist voor woningen met een rekenhuur tot € 548,18 (<120 punten). Als u toestemming van de gemeente krijgt om uw woning in huisbewaring te geven betekent dit in feite dat u, voor de periode dat u geen gebruikt maakt van uw woning, uw woning mag verhuren zonder dat een huisvestingsvergunning is vereist. De verplichtingen uit de Huisvestingsverordening gelden dan niet voor u als eigenaar.

Met de toestemming van de gemeente bent u er nog niet. De gemeente staat buiten de relatie die u heeft met degene die tijdelijk uw woning bewoont. Het is belangrijk om het contract dat u met de huisbewaarder afsluit goed te regelen, zodat u na de periode van huisbewaring weer in uw woning kunt terugkeren en de huisbewaarder geen aanspraak kan maken op huurbescherming. Het is verstandig om hierover juridisch advies in te winnen. U kunt hiervoor contact opnemen met het juridisch loket. Meer informatie over het juridisch loket kunt u vinden op de website www.juridischloket.nl(http://www.juridischloket.nl/) of bel 0900-8020.

Bron: Dienst Wonen, Zorg en Samenleven

dinsdag 19 oktober 2010

Zonder relatie geen woning

Lees onderstaand artikel uit De Telegraaf en huiver: de gemeente Amsterdam is van mening dat zij mag bepalen in welke vorm mensen samenwonen... Niet erg van deze tijd lijkt mij en zeker niet passend bij een land als Nederland of een stad als Amsterdam!


 --------------------------------------------------

AMSTERDAM -  De gemeente Amsterdam bemoeit zich tot in detail met de manier waarop mensen samenwonen. Studentenwoningen zijn illegaal. Het is in de hoofdstad voor studenten verboden om met zijn drieën een huis te delen. Twee collega's die samenwonen mag ook niet.

Vanavond wil de hoofdstad, in een vergadering van de Stadsregio, ook een streep halen door woongroepen in de stad. Dan mag een samenlevingsverband tussen drie personen tussen wie geen familierechtelijke relatie bestaat, 1 november aanstaande ook niet meer. Het beleid van Amsterdam is het gevolg van de Uitvoeringsinstructie van de Dienst Wonen Zorg en Samenleven van de hoofdstad. Samenwonen mag alleen wanneer twee personen een relatie hebben. Of zoals de gemeente stelt: 'een duurzaam gemeenschappelijke huishouding voeren of willen gaan voeren'. Geen sprake van een huishouden is als twee of meer personen níet de intentie hebben om "bestending en voor onbepaalde tijd een met een gezinsverband vergelijkbaar samenlevingsverband aan te gaan".

Daarmee voert Amsterdam de regels van de Huisvestingsverordening veel strikter uit dan afgesproken. En er wordt keihard op gehandhaafd. Zo bewonen op de Ceintuurbaan drie studenten één woning met drie slaapkamers, woonkamer, keuken en badkamer plus balkon. Ze vormen één huishouden en zijn alledrie hoofdelijk aansprakelijk voor de huur. De gemeente probeert de drie nu hun huis uit te zetten.
In de politiek wordt verbaasd gereageerd. Raadslid Sebastiaan Capel (D66) zegt in een reactie. "Dit gaat voorbij aan de moderne manier van samenwonen. Mensen zonder relatie zouden een huis moeten kunnen delen."
Frank van Dalen (VVD) noemt het bestaande beleid slecht voor Amsterdam als studentenstad. "Maar het is ook slecht voor de economie, de woningmarkt en haar internationale positie." Wethouder Freek Ossel (PvdA) van Wonen laat in een reactie weten de zaak de komende maanden onder de loep te nemen.

Bron: De Telegraaf

maandag 18 oktober 2010

Onderhuur in Amsterdam

Wat is onderhuur?

Er zijn twee vormen van onderhuur:

Legale onderhuur: inwoning
Hierbij verhuurt de hoofdhuurder een gedeelte (een kamer) van de woning. Deze vorm van onderhuur is toegestaan. De inwoner heeft geen huisvestingsvergunning nodig, de hoofdhuurder natuurlijk wel. Belangrijk is wel dat de hoofdhuurder ook zelf de woning bewoont.

Illegale onderhuur: clandestiene bewoning
Hierbij verhuurt de hoofdhuurder de hele woning aan een ander. De hoofdhuurder woont zelf niet meer in de woning. De clandestiene bewoner heeft geen huisvestingsvergunning.

Uitzondering: in geval van huisbewaring is het tijdelijk toegestaan dat de hoofdbewoner de woning verhuurt. Hierover later meer!

Clandestiene bewoning?
Een illegale onderhuurder bouwt geen woonrecht op. Onrechtmatige bewoning kan er toe leiden dat de huurovereenkomst wordt ontbonden.  

Een eigenaar is verplicht stappen te ondernemen als de woning wordt bewoond door iemand die niet beschikt over een huisvestingsvergunning. Hij meldt de clandestiene bewoning bij de Dienst Wonen, Zorg en Samenleven. Hierbij geeft de eigenaar aan welke stappen hij neemt tegen de huurder en de clandestiene bewoner(s), bijvoorbeeld het starten van een ontruimingsprocedure.

Officiële verhuurder?
Hoe komt een huurder erachter of hij/zij te maken heeft met de officiële verhuurder? Dat kan op twee manieren:
  • navraag doen bij de buren;
  • informatie opvragen bij het kadaster, dat tegen betaling informatie verstrekt over de eigenaar (www.kadaster.nl).

Bron: Dienst Wonen, Zorg en Samenleven.

donderdag 7 oktober 2010

Huren stijgen weer

AMSTERDAM - De prijzen van huurwoningen in de vrije sector vertonen weer een stijgende lijn. Zij liggen nog wel onder het niveau van een jaar geleden, maar het dieptepunt lijkt voorbij.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Pararius.nl, de grootste website voor huurwoningen in de vrije sector.
De gemiddelde huur van een woning in de vrije sector bedraagt op dit moment 12,21 euro per vierkante meter, 0,5 procent meer dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

In het derde kwartaal van 2009 was dat nog 13,27 euro. Het dieptepunt lag in het vierde kwartaal van 2009, toen 11,79 euro moest worden betaald.

Bron: NU.nl

maandag 4 oktober 2010

Huursector in trek

Voorburg, 4 oktober 2010 - De belangstelling voor een huurwoning bij mensen met een modaal inkomen of hoger is in twee jaar tijd verdubbeld. Van de mensen die een andere woning overwegen, wil bijna 24% naar een huurwoning verhuizen. Twee jaar geleden was dat nog ‘slechts’ 12%. De stijgende populariteit van een huurwoning komt door de economische situatie, aanhoudende onduidelijkheid over de renteaftrek en de onzekerheid over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen voor de huishoudportemonnee.

Dat blijkt uit de rapportage ‘Huurders in profiel’ van NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers. In samenwerking met het onderzoeksinstituut OTB wordt elke twee jaar de huurdersmarkt doorgelicht. Het onderzoek laat zien dat de verhuisbereidheid ondanks het economisch klimaat nog steeds groot is. Nog altijd zijn er circa 1,75 miljoen mensen geïnteresseerden in een ander huis (koop dan wel huur).

De tweejaarlijkse rapportage concludeert tegelijkertijd dat de koopwoning door de crisis aan populariteit heeft ingeboet. De belangstelling voor een koophuis is met 6% afgenomen ten opzichte van twee jaar terug. Nu gaat nog 60% voor een koopwoning en dat was twee jaar geleden nog 66%. Het huren van een woning is daarentegen weer meer in trek. In 2008 zei 12% bij verhuizing de voorkeur aan een huurwoning te geven en nu is dat inmiddels verdubbeld naar 24%. In absolute aantallen was de stijging iets kleiner, maar met 300.000 geïnteresseerden in een huurhuis in 2008 ten opzichte van 490.000 in 2010 (+ 63%) toch ook nog fors te noemen. Opvallend is dat ook de belangstelling van gezinnen met kinderen voor een huurwoning toeneemt. Traditioneel is deze groep in huurwoningen ondervertegenwoordigd.

Ondanks de toenemende populariteit van een huurwoning is de bereidheid om steeds hogere huren te betalen gedaald. Het onderzoek laat zien dat de zoekende huurder gemiddeld nu zo’n € 610 per maand wil betalen. Vergeleken met de meting in 2008 betekent dit een daling van 2%. Daar staat echter tegenover dat de eisen die potentiële huurders stellen aan, bijvoorbeeld grootte, uitrustingsniveau van de woning en woonomgeving minder hoog zijn.

Tegelijkertijd is er wel een flinke frictie ontstaan tussen wat mensen willen betalen (€ 610) en wat er in de nieuwbouw prijstechnisch haalbaar is gezien het wensenpakket in het bovenmodale segment. Als we uitgaan van een gemiddelde woningprijs van € 250.000 en van een rendement van 5% op jaarbasis, zou zo’n gemiddelde huurwoning een markthuur van om en nabij de € 1.040 per maand moeten opbrengen. Dat bedrag zit € 430 boven de gemiddelde huurprijs die potentiële huurders bereid zijn te betalen. Het is dus geen wonder dat beleggers momenteel hun neus steeds meer optrekken voor huurwoningen en dat corporaties klagen over onredelijke onrendabele toppen.

Huurders in Profiel laat verder duidelijk zien dat het proces van vergrijzing en ontgroening al aan de gang is. De verwachting is dat door de demografische wijziging de belangstelling naar huurwoningen in de komende jaren verder zal stijgen.

Bron: NVB

zaterdag 2 oktober 2010

Huren in Amsterdam

Een woning vinden in Amsterdam, begin er maar aan... Woningen genoeg, maar wie kan er een woning betalen van 1.200 Euro of meer? Eén ding is zeker, een woning onder de 1.000 Euro is lastig te vinden. Maar ze zijn er wel!

In Amsterdam bestaat een gebied waar nauwelijks woningen te vinden zijn; tussen 650 Euro (huurliberalisatiegrens) en 1.000 Euro. Een woning wordt gewaardeerd op basis van een puntenstelsel (1 punt per m2, 2 punten per verwarmd vertrek, etc.). Het totaal aantal punten bepaalt of de woning in de vrije sector valt of niet. Is dit het geval, dan is de huur gemaximeerd op ca. 650 Euro per maand. Maar valt het aantal punten hoger uit, dan denken verhuurders in de huidige markt direct aan een huurbedrag van meer dan 1.000 Euro per maand. Kortom, tussen 650 en 1.000 Euro is in Amsterdam weinig aanbod te vinden.

In de praktijk leidt dit tot rare situaties; een particuliere verhuurder die een prachtig appartement aanbiedt voor 850 Euro (in een prachtige, rustige straat, naast het Vondelpark) per maand moet opletten om het niet aan de stok te krijgen met de Dienst Wonen; een controleur van deze dienst geeft aan de huurder aan dat hij de huur kan laten verlagen op basis van het puntenwaarderingsstelsel. Op de vraag van de huurder waar hij in Amsterdam voor een vergelijkbaar bedrag een vergelijkbaar appartement kan vinden, krijgt hij als antwoord "dat vind je niet". Tja...

Op Houselink.nl worden ruim 800 beschikbare huurwoningen geboden in Amsterdam. Het merendeel daarvan heeft een huurprijs van boven de 1.000 Euro. Om een geschikte woning te vinden, is het zaak om dagelijks het nieuwe aanbod in de gaten te houden. Zodra een woning onder de 1.000 Euro wordt geboden, direct reageren! Let wel op een aantal zaken:
- zorg ervoor dat je niet onderhuurt, daar wordt steeds strenger op gecontroleerd en je hebt weinig rechten (en je kunt je niet inschrijven in de gemeente Amsterdam);
- let er op dat een verhuurder een vergunning nodig heeft in Amsterdam. Dat geldt ook voor websites als Houselink.nl. Houselink is geregistreerd onder nummer HW91947;
- betaal nooit meer dan 1 maand courtage;
- kijk ook naar woningen van boven de 1.000 Euro; wellicht dat deze de mogelijkheid bieden om te delen met iemand anders! De verhuurder zal wel staan op één hoofdhuurder.