Onder huisbewaring wordt verstaan het tijdelijk in gebruik geven en nemen van woonruimte, bij afwezigheid van de huurder(s). Huisbewaring kan worden toegestaan voor een periode van minimaal drie maanden en maximaal één jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van nog een jaar. (behalve bij proefsamenwonen en remigratie, dan is verlening niet mogelijk) De totale duur van twee jaar mag niet worden overschreden. Duurt de huisbewaring korter dan drie maanden? Dan hoeft u geen toesteming te vragen.
Huisbewaring bij (voorgenomen) samenwoning is bedoeld voor iemand die gaat (proef)samenwonen met iemand die al over een zelfstandige woning beschikt. De toegestane periode is maximaal één jaar en kan niet worden verlengd.
Let op:
- vraag altijd toestemming aan voordat de bewoner vertrekt. Het is niet mogelijk om achteraf een aanvraag in te dienen. Als de hoofdbewoner al elders verblijft en de woning zonder toestemming in gebruik heeft gegeven, kan de gemeente of de verhuurder overgaan tot ontruiming.
- bij een verblijf in het buitenland voor 8 maanden of langer is men verplicht zich uit te schrijven uit de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA). De verhuizing naar het buitenland kan online (www.loket.amsterdam.nl/loket/centralestad/product/41154) via Loket Amsterdam (www.loket.amsterdam.nl) of persoonlijk of schriftelijk bij de afdeling burgerzaken van een stadsdeel worden aangegeven.
- de huisbewaarder die gedurende een periode van twee maanden of langer op een woning past, is verplicht zich op dat adres in te schrijven.
Informatie voor de eigenaar:
Elke woning die door een ander wordt bewoond dan de eigenaar merkt de gemeente aan als een huurwoning. Wanneer een eigenaar een woning (tijdelijk) in gebruik geeft aan een ander moet dat worden gemeld bij de gemeente. Dit is alleen nodig voor woningen waarvoor een huisvestingsvergunning is vereist. Een huisvestingsvergunning is vereist voor woningen met een rekenhuur tot € 548,18 (<120 punten). Als u toestemming van de gemeente krijgt om uw woning in huisbewaring te geven betekent dit in feite dat u, voor de periode dat u geen gebruikt maakt van uw woning, uw woning mag verhuren zonder dat een huisvestingsvergunning is vereist. De verplichtingen uit de Huisvestingsverordening gelden dan niet voor u als eigenaar. Met de toestemming van de gemeente bent u er nog niet. De gemeente staat buiten de relatie die u heeft met degene die tijdelijk uw woning bewoont. Het is belangrijk om het contract dat u met de huisbewaarder afsluit goed te regelen, zodat u na de periode van huisbewaring weer in uw woning kunt terugkeren en de huisbewaarder geen aanspraak kan maken op huurbescherming. Het is verstandig om hierover juridisch advies in te winnen. U kunt hiervoor contact opnemen met het juridisch loket. Meer informatie over het juridisch loket kunt u vinden op de website www.juridischloket.nl(http://www.juridischloket.nl/) of bel 0900-8020.
Bron: Dienst Wonen, Zorg en Samenleven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten